Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

E.ON soittelee Fennovoiman kuolinkelloja - odotettu ilmoitus osakkuudesta luopumisesta tuli tänään

Saksalainen E.ON keskittyy uusiutuvaan energiaan ja luopuu Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta (kuva - kreetalaisia tuulivoimaloita: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Jo pitkään on odoteltu milloin  saksalainen energiajätti E.ON ilmoittaa luopumisestaan kannattamattomasta Fennovoima -hankkeesta - ilmoitus julkaistiin tänään. E.ON ilmoittaa Kauppalehden mukaan keskittyvänsä uusiutuvan energian hankkeisiin - business on nyt ja tulevaisuudessa siellä.


Vaikka E.ON kertoo edelleen kannattavansa Fennovoima -hanketta on itsestään selvää, ettei mikään yritys, joka on ollut hankkeen puuhamiehenä mene mollaamaan partnereitaan jättäessään uppoavan laivan, josko vaikka joku vielä ostaisi ne laivaosakkeetkin...

Ei tarvitse olla talousnero ymmärtääkseen mitä tarkoittaa se, että parhaassa tuloskunnossa oleva jenkkiydinvoimala, jolle juuri pidennettiin käyttölupaa viime vuonna kahdeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin, lakkautetaan ja puretaan liiketaloudellisista syistä. http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/10/the-dominion-effect.html Ydinvoima vain on liian kallista uusiutuviin ja kaasuun verrattuna vaikka miten laskisi.

Yritäpä siinä sitten perustella uuteen ydinvoimalaan sijoittajille 10-15 vuoden epävarmaa hanketta, jonka kustannusarvio rakennusaikana vähintään kaksin-kolminkertaistuu. Samaan aikaan joidenkin kilpailevien energiantuotantomuotojen hinta puoliintuu - lisäksi ne on otettavissa käyttöön 1-3 vuoden varoajalla investointipäätöksestä. Pääoman kuoletukset alkavat heti ja puhdasta nettoa alkaa kertyä kassaan viimeistään kymmenen vuoden kuluttua ostopäätöksestä - pääomat on kuoletettu ja tuuli puhaltelee, aurinko paistaa ja aallot keinuvat tasaista tuottoa pienellä riskillä. Puhtaasti. Ilman jäteongelmia ja suuronnettomuuksia. Ilman CO2 -päästöjä (maakaasua lukuunottamatta).

Suomalaiset hyväuskoiset ydinvoimayhtiöt kuten Fortum ovat vaikeuksissa. Miljardin säästöohjelma. Valittavat tuetun tuulivoiman kilpailevan epäreilusti, on kuulema välillä niin halpaa, että haittaa businesta.
Eipä tunnu kukaan muistavan miten paljon ydinvoimaa on piilotuettu vuosikymmenien ajan, miten ydinvoimalat ovat saaneet ajaa kaiken tuottamansa verkkoon tasatahtia, kaiken muun tuotannon joustaessa. Ydinvoiman piilosyöttötariffit ovat jyränneet ensimmäisestä reaktorista alkaen.


Nyt, kun tilanne muuttuu kilpailun vapautuessa ja uusiutuvien jyrätessä Suomenkin sähkömarkkinoille ennennäkemättömällä voimalla ja samalla sateisen vuoden pudottaessa vesivoiman hinnan alas, on ydinvoiman tuottajillakin totinen paikka. Paperin kysynnän lopullinen romahdus kaiken siirtyessä nettiin ja raskaan teollisuuden väheneminen ovat kääntäneet sähköntarpeemme laskuun päinvastaisista laskelmista huolimatta ja juuri näille laskelmille perustuivat Olkiluoto-3:n ja Fennovoiman kannattavuuslaskelmat investointivaiheessa. Nyt tämä kaikki on historiaa ja markkinatilanne elää yhä villimpään suuntaan. Ydinvoimalle asetetaan yhä uusia velvotteita turvallisuuden suhteen koska tieto ja suhtautuminen todellisiin riskeihin muuttuu koko ajan kriittisemmäksi ja realistisemmaksi.

On myös mahdollista, että tulevaisuudessa luovutaan ydinvoimayhtiöiden vastuuvapaudesta onnettomuustilanteissa ja vaaditaan niitä vakuuttamaan laitokset myös luonnononnettomuuksien tai terrorismin varalle niiden sisältämän sodankaltaisen riskin vuoksi. Useat japanilaiset intellektuellit ovat todenneet Fukushiman onnettomuuden seurausten vastaavan laajuudeltaan rajoitetun ydinasehyökkäyksen seurauksia. Laskeuma kattaa suuren osan maasta ja on kymmeniä jos ei satoja kertoja pahempi kuin Nagasakin ja Hiroshiman pommien aiheuttamat laskeumat.

Jos Fukushiman kaltainen monireaktorionnettomuus tapahtuisi esimerkiksi Olkiluodossa Olkiluoto-3:n valmistuttua, reaktorit menettäisivät ulkoisen sähkönsaannin ja kaikki niiden omat sähköjärjestelmät pettäisivät, olisi mahdollista, että koko pääkaupunkiseutu - siis miljoona ihmistä - jouduttaisiin evakuoimaan ja siitä muodostuisi NO-GO-ZONE useiksi kymmeniksi, ehkä sadoiksi vuosiksi. Tämä on täysin mahdollinen tapahtumaketju - esimerkiksi Ruotsissa Olkiluoto 1-2-tyyppinen Forsmark -1 -reaktori oli (muistaakseni pari viikkoa ennen Eduskunnan Olkiluoto-3 lupapäätöstä) Saksan ydinturvaviranomaisten mukaan alle 15 minuutin päässä sydämensulamisonnettomuudesta, kun ulkoinen sähkönsaanti petti, 12 turvajärjestelmää ja puolet vara-akustoista kaatui, valvomossa puolet monitoreista pimeni, kukaan ei tiennyt mitä reaktorissa tapahtui, lähes puoli tuntia kului ennen kuin tilanne saatiin manuaalisesti korjattua ja sähköt palautettua.

LINKKEJÄ:
Dagens Nyheter (ruotsink.):

SWPN:


Tämänkaltaisia riskejä ei tulevaisuudessa mikään kansa halua vapaaehtoisesti ottaa. Nyt laskennallinen ydinvoimalaonnettomuustodennäköisyys vakavalle Chernobyl-tyyppiselle laskeumaonnettomuudelle on maailman tasolla yksi onnettomuus kerran 10-20 vuodessa. Se on liikaa millä asteikolla tahansa laskettuna. Ihmiset vain eivät enää hyväksy sitä. Ja tämä pitää jokaisen ydinvoimabusineksen päättäjän nyt ymmärtää. Ydinvoiman paras business on laitosten käytöstä poistaminen, purkaminen ja jätteiden säilytys - ne kun on pakko tehdä! Mitä nopeammin aloitetaan, sen parempi.

LINKKEJÄ - SWPN:



http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/09/mita-suomen-tulisi-oppia-uusimmista.html


JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti